Avrupa Uzay Ajansı EnVision’ın Venüs’ü Keşfetme Görevini Onayladı
Son dönemde Alper Gezeravcı Elon Musk sayesinde ISS’ye, Elon Musk sayesinde Mars’a ve NASA sayesinde Ay’a odaklandık. Ancak Güneş sistemindeki diğer gezegen ve uydularla ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bunlardan sonuncusu Venüs ile ilgilidir.
EnVision Venus adı altında duyurulan görevde Avrupa Uzay Ajansı ; Sülfürik asit açısından güçlü koşulları, kavurucu sıcaklığı ve mevsimsizliğiyle tam yaşam(!) olanağı sunan bir gezegende çalışacak. Elbette bir gezegene iniş diye bir şey yok.
EnVision 2031’de piyasaya sürülecek.
Söz konusu aracımız Venüs Atmosferin üst kısmından çekirdeğine kadar çalışmalar yürütecek. Dünya’dan çok daha sıcak olan, 92 kat daha yoğun atmosfer basıncına sahip olan Venüs, en tuhafı ters yönde dönmesi temelinde büyük soru işaretleri taşıyor. Bu misyonun amacı bunlara ışık tutmak olacaktır.
Bu görevde atmosfer, yüzey ve çekirdek gibi katmanların farklı şekilde çalışılmasının nedeni, bunların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini görmektir. EnVision projesindeki bilim insanlarından Anne Grete Straume-Lidner, Venüs’ün yüzeyinde aktif olan bilim insanlarına bunun bir örneğini verdi. volkanik faaliyetaraştırmayı gösterir.
Söz konusu misyon aslında 2021 yılında duyurulmuştu. Hayata geçeceğini duymak oldukça sevindirici. ESA (Avrupa Uzay Ajansı), en son 2006 yılında Venüs EkspresiAracını gezegenin etrafındaki yörüngeye gönderdi ve 2014 yılında görevine son verdi. NASA, 1994 yılında Magellan aracıyla Venüs’e gitti.
Yani eğer bu görev planlandığı gibi 2031 yılında gerçekleşirse ESA, 25 yıl sonra Venüs ile buluşacak.
“Peki ama bu gezegen neden bu kadar önemli?” Eğer öyle düşünüyorsanız sizi içeriğimize alalım.