Ekonomi

IMF risklere rağmen istikrarlı bir küresel büyüme öngörüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2024 yılında istikrarlı bir büyüme yaşayacağını ve reel GSYH büyüme oranının 2023 yılı büyüme oranıyla tutarlı bir şekilde %3,2 olacağını öngörmektedir.

Bu görünüm, 2024 yılı için Ocak ayındaki tahmine göre 0,1 puanlık hafif bir yukarı yönlü revizyon içermektedir. Bu düzeltmenin başlıca nedeni, Ocak ayında %2,1 olarak öngörülen büyümenin 2024 yılında %2,7’ye ulaşmasının beklendiği ABD’ye ilişkin daha güçlü bir tahmindir.

IMF’nin baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas’a göre, merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarını arttırmasına rağmen birçok ülkenin öngörülen durgunluklardan kaçınmasıyla küresel ekonomi direnç göstermektedir. IMF’nin raporu ayrıca ülkelerin COVID-19 salgını ve hayat pahalılığı krizlerinin etkilerinden beklenenden daha hızlı bir şekilde ve daha az ekonomik “yara izi” ile kurtulduğunu belirtti.

Enflasyon oranları düşüş eğiliminde, ancak merkez bankası hedeflerine doğru düşüş hızı yavaşladı. Gourinchas, son ABD verilerinin güçlü talebi yansıttığını ve bunun da Federal Rezerv’in, piyasa beklentileri kadar hızlı olmasa da, politika faizlerini düşürebilecek bir konumda olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde büyümenin 2025 yılında %1,9’a yavaşlaması beklenmektedir ki bu da Ocak ayında tahmin edilen %1,7’den yukarı yönlü bir revizyondur. Beklenen yavaşlama, daha sıkı para ve maliye politikalarının gecikmeli etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Yine de IMF’nin son tahminleri diğer ekonomiler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. Euro bölgesinin 2024 büyüme tahmini, Almanya ve Fransa’daki zayıf tüketici duyarlılığı nedeniyle %0,9’dan %0,8’e düşürüldü. Birleşik Krallık’ın 2024 yılı büyüme tahmini de yüksek faiz oranları ve devam eden enflasyon nedeniyle 0,1 puan aşağı çekilerek %0,5 olarak revize edilmiştir.

Çin’in büyüme tahmini 2023’teki %5,2’den 2024 için %4,6’da kalırken, 2025’te %4,1’e düşmesi bekleniyor. IMF, Çin’in emlak sektöründeki sorunlarının kapsamlı bir yeniden yapılandırma planıyla ele alınmaması halinde iç talepteki gerilemeyi uzatabileceği ve ülkenin ekonomik görünümünü kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

IMF, Çin’e yaşayabilir olmayan emlak geliştiricilerinin çıkışını hızlandırmasını ve yarım kalan konut projelerinin tamamlanmasını desteklemesinin yanı sıra tüketici talebini artırmak için savunmasız hane halklarına yardım etmesini tavsiye etti.

Brezilya ve Hindistan gibi yükselen piyasa ekonomileri daha iyimser tahminler aldı; Brezilya’nın 2024 büyüme tahmini %2,2’ye, Hindistan’ınki ise %6,8’e yükseltildi. Bu ayarlamalar, G20 yükselen piyasa ülkelerinin küresel ticaret sistemindeki artan rolünü yansıtmaktadır.

Buna karşılık, düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler salgın sonrası toparlanma sürecinde daha fazla zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. 2024 yılı için daha önce %4,9 olarak tahmin edilen büyüme tahmini %4,7’ye düşürülmüştür.

Rusya’nın 2024 büyüme tahmini sürpriz bir şekilde %2,6’dan %3,2’ye yükseltilirken, raporda güçlü petrol ihracat gelirleri ve sıkı bir işgücü piyasasında savaş üretimi ve tüketici harcamaları da dahil olmak üzere hükümet harcamaları gerekçe gösterildi. IMF ayrıca Rusya’nın 2025 yılı büyüme tahminini de %1,1’den %1,8’e yükseltti.

Ukrayna ekonomisinin 2024 yılında %3,2 oranında büyüyeceği, 2025 yılında ise %6,5’e yükseleceği ve büyük ölçüde Batı’nın ekonomik yardımına bağımlı olacağı öngörülüyor.

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali nedeniyle emtia fiyatlarında yaşanan ilk artışlar yatışmış olsa da IMF, çatışmada ve Orta Doğu’da ticaretin yeniden aksamasına ve maliyet artışlarına yol açabilecek potansiyel tırmanışlar konusunda endişelerini dile getirdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sogut-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu