Haber

TÜRKİYE’DE SİSMİK İZOLATÖR ÜRETİMİNE BAŞLANDI; MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Deprem anında sarsıntıyı azaltan sismik izolatörlerin Türkiye’de üretilmesi ve anahtar teslim hizmet verilmesi için harekete geçildi. Çin’de sarsıntı teknolojileri üzerine çalışan Fago Teknoloji ve Zhejiang Earthquake şirketi yan kuruluş kurdu. Buna göre 50 milyon dolarlık yatırımla Real Çorlu’da kurulacak fabrikada bu yıl sonunda sismik izolatör üretimine başlanacak. Bahis hakkında bilgi veren şirketin Genel Müdürü Banu Aydın, “İnsanların deprem sonrası evlerinde güvenle yaşamasını istiyoruz. Ülkemizde mühendislikle birlikte sismik izolatörün de üretilmesine ihtiyaç vardı. Yeni yapılacak konutların toplam maliyetinin yüzde 5 ila 7 oranında artabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca fabrikamız yıllık 30 bin izolatör üretme kapasitesine sahip olacak.”

2008 yılında Sichuan’da meydana gelen büyük depremin ardından Çin’de deprem teknolojileri üzerine kurulan Zhejiang Deprem Teknoloji şirketi ve Fago Teknoloji Sismik İzolasyon ve Zelzele Yalıtım Sistemleri A.Ş. Yıl ortasında sismik izolatörlerin üretimi için işbirliği yapıldı. Bu vesileyle şirketin organizasyon yapısı oluşturulmuş, nitelikli Türk mühendisleri istihdam edilmiş ve paydaşın Çin tarafından Türkiye’ye 3 inşaat mühendisi ve 1 iş geliştirme uzmanı gelmiştir. Ülkemizde olağan kurallar çerçevesinde; Fago Teknoloji Sismik İzolasyon ve Sarsinti Yalıtım Sistemleri A.Ş. izolatör üretimi, temel izolasyon yapı tasarımı mühendislik hizmetleri ve izolatör montajının başka hizmet veya eser sağlayıcılar tarafından sağlandığını söyledi. Genel Müdür Banu Aydın, bu durumun güvenlik açısından sağlıklı olmadığını, bu nedenle yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için bu üç fazı tek çatı altında topladıklarını belirtti.

“GÜVENLİK VE DEPREM SONRASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN MÜHENDİSLİK, İZOLATÖR ÜRETİM VE MONTAJ HİZMETİ TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİ”

Türkiye’de sismik izolatör üreticisi sayısının artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Aydın, “Amacımız insanların hızlı bir şekilde ulaşabileceği güvenli yaşam alanları sağlamak. Bunu sağlamak için topyekün bir hizmet vermemiz gerekiyor. Sağlanan faydanın etkinliği, hem mühendislik hizmeti hem de izolatör imalatı ve montajı birleştirilmiştir.Bu nedenle, deprem mühendisliği hizmetinden başlayarak, izolatör üretimi ve montajı ile entegre ederek A’dan Z’ye hizmet vermek üzere burada kurulmuştur. Misyonumuz, deprem sonrası insanların meskenlerinde güvenle, sürdürülebilir yaşam alanlarına ulaşmasını sağlamaktır. Yaşamaya devam etmektir” dedi.

“TÜRKİYE’DE HER EVE YALITIMIN GİRMESİNİ İSTEDİK” Amaçlarının Türkiye’de her eve izolatör yaptırmak olduğunu vurgulayan Aydın, “Normal piyasada böyle bir hareket olmadığı için biz yol açan firma olmak istiyoruz. Türkiye’de bu pazar için. Bu sayede ne kadar çok izolatör kullanılırsa o kadar iyi.” Binalarda ne kadar çok izolatör olursa maliyet o kadar düşer. Örneğin izolatörler yapılacaksa bir binanın toplam maliyetinin yüzde 5-7’si kadar ek maliyet çıkacaktır. Bu, bir depremden sonra sürdürülebilirliği ve hayatta kalmayı sağlamak için gerçekten küçük bir bedel.”

“DENETİM HİZMETİ DE VERİLECEK”

Tasarladıkları proje için süpervizörlük hizmeti de vereceklerini belirten Aydın, şunları kaydetti:

“İlk etapta başladığımız projelerde ürünlerimiz Çin’den gelecek. Çin’den gelen ürünlerimizi buradaki mühendislik hizmetleriyle buluşturacağız. Daha sonra yılsonunda Çorlu’daki fabrikamızı faaliyete geçireceğiz. 2023 yılı sonuna kadar üretim hattımızdan ilk ürünlerin çıktığını sizlere bildirebilecektir.”

FABRİKADA FARKLI TİP İZOLATÖRLER ÜRETİLECEK

İzolatörün birkaç çeşidi olduğuna değinen Aydın, şunları kaydetti:

“İlk etapta üreteceğimiz izolatör LRB yani ‘kurşun çekirdekli kauçuk izolatör’. Bunun dışında sıradan tip ve yüksek sönümlemeli kauçuk izolatörlerimiz de olacak. Metal izolatörlerin yanı sıra ihtiyaç duyulan amortisörleri de üreteceğiz. Yapılarda ek sönümleme.Bu nedenle tüm bu analizler şu faydayı sağlayacaktır: Deprem gücünü binamızın sadece taban kotunda hissedeceğiz.Yalıtkanlar sayesinde yukarıya doğru yayılmayacak. binanın tepesi farklı şekillerde hareket edebilecektir.Böylece herkes yaşadığı, çalıştığı alanlarda ve endüstriyel tesislerde deprem sonrası binanın kullanım düzeyine hızlı bir şekilde ulaşabilecektir.Deprem sonrası sürdürülebilirlik değerlidir • Yönetmeliğimize göre “Sıradan binalar deprem anında ‘can güvenliği performans düzeyi’ne göre tasarlanır. Deprem sonrası kesintisiz kullanım yaşamak istiyorsak izolatör kullanmamız gerekir. Bu nedenle herkesin ulaşabileceği izolatörler için bu çalışmalara başladık ve şirketimizi kurduk.”

“BİNALARDAKİ İZOLATÖRLERİN RUTİN VE YILLIK MUAYENELERİ YAPILACAKTIR.

Yalıtımlı yapılara satış sonrası hizmet de vereceklerini belirten Aydın, “Deprem sonrası işlerin tek tek kontrol edilmesi gerekiyor. Rutin, yıllık muayeneler gerekiyor. İzolatörlerimizin rutin muayeneleri firmamız tarafından yapılacak. Ancak , işler uzun ömürlü ve büyük bir şok yaşanacak kadar uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanıyor.Bir bina için pilot projelerimiz üzerinde çalışırken 50 civarında izolatör kullanılacağını biliyoruz.Tek katlı bir konutta bile izolatör Kullanılmalı çünkü herkesin kendine güvenmeye ihtiyacı var” dedi.

“MEVCUT BİNALARDA KULLANILACAKSA TAŞINMAYA GEREK OLMAYABİLİR”

İzolatör sisteminin mevcut binalarda da kullanılabileceğini belirten Aydın son olarak, “Mevcut binaların deprem sonrası sürdürülebilirliğini sağlamak için izolatör takabiliriz. Ama önce binanın performansına bakmamız lazım. Kolonların durumu. ve binanın yaşı, yılı ve temel koşulları değerlidir. Güçlendirme yapıldıktan sonra izolatör binaya yerleştirilebilir. Bu süreçte vatandaşların hareket etmesine gerek kalmayabilir” dedi.

CHEN YE: TÜRKİYE’DE İNSANLARIN HAYATLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ Çin’den Türkiye’ye gelen iş geliştirme uzmanı Chen Ye, “2008 Sichuan depreminden sonra Çin’de yaşadığımız felaketleri önlemek için Türkiye’ye adım attık. Türkiye’deki depremden sonra bile.Çin dünyada teknolojide lider bir rol oynuyor.Çin’de hastaneler ve havaalanları hariç diğer tüm binalarda izolasyon sistemleri var.En değerli şey insan hayatıdır, kıymetlidir.Göstermeyi planlıyoruz. ki” dedi.

“ÇİN SHAKE YÖNETMELİĞİ İLE TÜRK DEPREM YÖNETMELİĞİ ARASINDA KARŞILAŞTIRMA YAPIYORUZ”

Chen Ye devam etti:

“Şirketimiz, inanç binaları inşa etmek ve insanlara daha iyi bir yaşam sunmak amacıyla kurulmuştur. Mühendis grubumuz, sağlam ve inançlı bir yaşam sunmak amacıyla Türkiye’ye gelip yardım etmek istemiştir. Türkiye, şu anda bir şok bölgesidir. biliyoruz.Burada çok güzel şeyler başaracağımızdan eminiz.Çin Deprem Yönetmeliği’nin ortasındaki karşılaştırmalar ile Türkiye’deki karşılaştırmalara kıyasla elimizdeki bilgiler ve kullandığımız çalışmalarla elimizden gelen tüm teknik desteği sağlayacağız. Sarsıntı Yönetmeliği.”

– İstanbulhaberhizan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu